نرخ بیمه پایه شخص ثالث هر سال باتوجه به نرخ دیه و توسط بیمه مرکزی محاسبه و به شرکتهای بیمهای در سراسر کشور ابلاغ میشود. اما نرخ بیمه نهایی همان مبلغ اعلام شده بیمه مرکزی نیست و به عواملی بسیاری بستگی دارد. از مهمترین عواملی که در قیمت تمام شده بیمه شخص ثالث تاثیرگذار است میتوان به، تخفیفهای بیمهای، سال ساخت خودرو، کاربری خودرو و داشتن یا نداشتن معاینه فنی اشاره کرد.
شرکتهای بیمهای میتوانند باتوجه به توانگری مالی خود سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث خود را افزایش دهند تا بتوانند هم متقاضیان بیشتری را جذب و هم در هنگام حوادث بیشتر بتوانند همراه و همیار آسیبدیدگان حادثه باشند. از طرفی نیز کلیه رانندگان میتوانند خود را تحت پوشش خدمات بیمه درمان تکمیلی قرار دهند تا در زمان حوادث بهتر و سریعتر بتوانند هزینههای درمان و پزشکی خود را تامین و جبران کنند.
در حوادث رانندگی ممکن است به اموال اشخاص ثالث از جمله خودرو، مغازه، خانه و موارد دیگر این دسته خسارتی وارد شود؛ در این صورت چنانچه فرد خاطی بیمه باشد، شرکت بیمه موظف خواهد بود کلیه خسارتها را طبق قرارداد پرداخت کند. حداقل پوشش مالی بیمه شخص ثالث در سال 1400 حدوداً 16 میلیون تومان است. اگر بیمهگزار حداقل پوشش بیمه را تهیه کرده و خسارت وارد شده بیش از 16 میلیون تومان باشد، مابقی خسارت را مقصر حادثه باید بپردازد. به همین دلیل در هنگام تهیه بیمه شخص ثالث در صورت امکان سعی کنید که بالاترین سقف پوشش بیمه را خریداری کنید تا در هنگام حوادث احتمالی بتوانید خسارت بیشتری را دریافت کنید.
از طرفی ممکن است در تصادفی راننده مقصر نیز با حوادثی غیرمترقبهای روبهرو شود. از این رو ضروری است که برای خود و خانوادهتان بیمه تکمیلی تهیه کنید تا در 24 ساعت شبانه روز در هر صورتی تحت پوشش بیمه باشید. برخی افراد تمایل دارند که بیمه حوادث را جایگزین بیمه تکمیلی کنند. اما بهتر است که بدانید بیمه تکمیلی از بیمه حوادث خدمات بیشتری را ارائه میکند؛ برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بیمه حوادث چیست را مطالعه کنید تا بهتر بتوانید این نوع بیمه را با بیمه تکمیلی خانواده مقایسه و انتخاب دقیقتری داشته باشید.
تهیه بیمه را باید جدی گرفت، چراکه پیشگیری بهتر از درمان است و حادثه هیچگاه خبر نمیکند. از مهمترین رشتههای بیمه که هر فرد بهتر است داشته باشد میتوان به بیمه تکمیلی، بیمه شخص ثالث و بیمه اتش سوزی خانه اشاره کرد. در حوادث رانندگی گاهی به جان شخص صدماتی وارد میشود؛ بیمه شخص ثالث در خسارت جانی شامل دیه فوت، نقص عضو و جراحات میشود. چنانچه فرد خاطی بیمه شخص ثالث داشته باشد از بیمه خود میتواند برای پرداخت خسارت جانی پیش آمده در حادثه استفاده کند.
سقف تعهدات جانی بیمه شخص ثالث در سال 1400 مبلغ 640 میلیون تومان تعیین شده است. شرکت بیمه موظف است که خسارت جانی را به تعداد سرنشینانی زیاندیده حادثه طبق قرارداد پراخت کند. بهتر است که بدانید اگر در حادثهای تلفات و زیاندیدهگان حادثه از تعداد سرنشینان هر دو خودرو بیشتر باشد پرداخت خسارت جانی بهعهده بیمه مرکزی خواهد بود.
دریافت خسارت از بیمه شخص ثالث بدون کروکی مستلزم 2 شرط است. یکی اینکه دو طرف حادثه یعنی زیاندیده و مقصر با هم توافق داشته باشند و دوم سقف خسارت حادثه کمتر از 16 میلیون تومان باشد. اگر این دو شرط برقرار باشد مقصر و زیاندیده همزمان میتوانند به شرکت بیمه فرد مقصر برای دریافت خسارت مراجعه کنند!
اگر در حوادثی زیاندیده و مقصر با هم توافق نداشته باشند یا میزان خسارت بیش از 16 میلیون تومان باشد، برای تشکیل پرونده و دریافت خسارت از بیمه ارائه برگه کروکی پلیس الزامی است. سقف خسارت بیمه در حوادثی که نیاز به کروکی پلیس راهنمایی و رانندگی دارد، بسته به نوع حادثه جانی و مالی متفاوت است و حداکثر همان نرخ دیه خواهد بود. بهتر است که بدانید حوادث جانی حتماً نیاز به کروکی پلیس دارد؛ به همین دلیل ضروری است که از قوانین بهروز بیمه شخص ثالث آگاهی کامل را داشته باشیم تا در ادامه متضرر نشویم.
در قانون جدید بیمه شخص ثالث، چنانچه با یک ماشین گران قیمت تصادف کنید، میزان خسارت بر اساس قیمت یک خودروی متعارف محاسبه میشود. خودروی متعارف نصف مبلغ دیه است و برای سال 1400 مبلغ 320 میلیون تومان تعیین شده است. برای مثال شخصی با پورشه تصادف کند و خسارت وارد شده 200 میلیون تومان باشد، خسارت حادثه بر اساس یک خودروی 320 میلیون تومانی محاسبه میشود. مابقی خسارت بهعهده مقصر حادثه نیست و زیاندیده باید از طریق بیمه خود مابقی خسارت را دریافت کند.
بسته به نوع حادثه مقصر و زیاندیده با در دست داشتن مدارک خود حداکثر تا 5روز پس از حادثه باید برای تشکیل پرونده به یکی از شعب بیمه مراجعه کنند. چنانچه مقصر یا آسیبدیده امکان مراجعه حضوری به بیمه را ندارند میتوانند مدارک خود را برای شعب بیمه با پست پیشتاز ارسال کنند تا نسبت به تشکیل پرونده و کارشناسی حادثه اقدامات لازم انجام و خسارت محاسبه و به حساب زیان دیدهواریز شود.